Czeskie laskonky czyli ciastka kokosowe z masa budyniową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Kokosanki przełożone masą budyniową

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Czeskie laskonky czyli czego nie powinien przygotowywać facet swojej kobiecie w Dzień Kobiet.

    Niby to ciastka kokosowe przełamane budyniowym kremem, rzecz dość kultowa w Czechach, jednak to co wcześniej każe mocno się zastanowić, czy warto. Je się to dobrze, przy dziesiątej sztuce nas zamuli, później….nie wiem bo nie dotarłem tak daleko. Wygląda też dobrze, co widać, parę żon spyta, czy to dla mnie,zaleje się rumieńcem ale nadal pozostaje to co wcześniej. Godziny w kuchni którą być może domyjemy, próba życia dla zmywarki, zliczymy po parę razy wszystkie talerze małe, duże i średnie, które mamy, a na koniec się pojawi pytanie o rodowego Rosenthala, tu bym mimo wszystko już przestrzegał. Na koniec przegląd chemii domowej, potem chemii niemieckiej, prysznic i spać bo czasu już tego dnia na wieczorną lekturę nie będzie. To chyba może kwiaciarnia……

    Dla śmiałków od survivalu przepis:

    Co potrzebujemy:

    210 g białka

    440 g cukru

    115 g cukru pudru

    260 g wiórków kokosowych

    Krem

    500 ml pełnego mleka

    75 g skrobi ziemniaczanej

    100 g cukru

    5 żółtek

    500 g masła

    waniliowy budyń



    Zaczynamy od masy budyniowej. Gotujemy mleko, w osobnym naczyniu mieszamy ze sobą żółtka, skrobię, cukier, budyń. Gdy mleko się zagotuje, zalewam nim mieszaninę żółtek i stawiam na palnik, aby gotować ją aż do zgęstnienia masy. Po zagotowaniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

    Kolejnym krokiem jest przygotowanie syropu z połowy cukru, który wsypujemy do garnka i zalewamy wodą, tak aby cukier mógł się rozpuścić. Tak przygotowany cukier powinien mieć temperaturę 120°C. Jak to sprawdzić bez termometra cukierniczego. Syrop powinien bulgotać. W międzyczasie ubijamy białka z drugą połową cukru na sztywną pianę. Do tak ubitych białek, wolnym strumieniem dolewamy syrop z cukru i ubijamy aż do całkowitego wystygnięcia białek. Następnie dorzucamy wiórki wymieszane wcześniej z cukrem pudrem. Robimy to delikatnie, żeby masa kokosowa nie straciła nic ze swej lekkości. Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę kładziemy szablon do laskonek. W przypadku braku takiego szablonu, masę kokosową można nakładać rękawem cukierniczym, pamiętając o tym, żeby każdy płatek miał ten sam kształt i wielkość. Tak przygotowane ciastka wkładamy do piekarnika i przed 30 sekund pieczemy w 200°C, a potem obniżamy temperaturę do 80°C i tak pieczemy ok.30 minut. Tak wystudzone ciastka łączymy kremem. Krem ubijamy z masła i masy budyniowej. Wkładamy do rękawa cukierniczego i równomiernie rozprowadzamy na jednym blaciku i przykrywamy drugim blacikiem.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Kokosanki

Czeskie laskonky czyli ciastka kokosowe z masa budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czeskie Laskonky 1. http://czechypopolsku.pl/laskonky-czyli-czego-facet-przygotowywac-swojej-kobiecie-dzien-kobiet/
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować