Czeskie ciasto drożdżowe z różnymi nadzieniami makowym, serowym, śliwkowym. orzechowym
3 godz.
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
Valašské frgále czyli po naszemu drożdżowe placki
Valašské frgále pochodzą z Wołoszczyzny Morawskiej, krainy rozciągającej się gdzieś między Nowym Jiczynem, Valašském Meziříčí, Všetínem, czy nawet częścią powiatu Zlíńskiego. Te mało rolnicze tereny bowiem okazały się świetnym terenem pastewnym dla Wałachów, którzy w poszukiwaniu pastwisk dotarli z Karpat aż tu. Najpopularniejszym reprezentantem jest Bolek Polívka, czeski mim i znakomity aktor, tytułujący się też nieformalnym Valašskim Królem. W 2013 roku Unia Europejska wpisała valašské frgále na listę chronionych produktów regionalnych.
Tradycyjne Valašské frgále mają wypełnienie z suszonych owoców, w szczególności z gruszek, cechą charakterystyczną jest też to, że wypełnienie stanowić powinno około 42-48 % wagi placka i jednocześnie jeśli ma spełniać wytyczne dla chronionych produktów regionalnych musi być jednolite. Tak więc jeśli powidła śliwkowe to z sera rezygnujemy, i tak z każdym kolejnym, twarogiem, makiem, gruszkami etc. Prawda jednak jest taka, że gdy idzie o wypełnienie, najczęściej spotykanym jest to z serem i z powidłami. Dalej popularne też są mus jabłkowy z cukrem i cynamonem, nadzienie orzechowe albo makowe. Niech zdjęcia więcej zdradzą.
Z podanych poniżej składników wychodzą trzy frgále
500 g mąki pszennej
2 żółtka
125g rozpuszczonego masła
250 ml letniego mleka
1 kostka drożdży ( 42 g)
szczypta soli
4 łyżki cukru
do wypełnienia na jeden frgál
serowe nadzienie
jedna kostka białego sera,
50 g roztopionego masła
2 żółtka
łyżka cukru
waniliowy cukier
można dodać skórkę z cytryny
na posypkę
120 g mąki
100 g masła
100 g cukru
śliwkowe nadzienie
200 g powideł śliwkowych
szczypta cynamonu
szczypta zmielonego anyżu
Przechodzimy do przygotowania zaczynu. Mleko, cukier i drożdże mieszamy i odstawiamy, aby zaczyn zaczął pracować. W międzyczasie rozpuszczamy masło. Do miski wrzucamy mąkę, jajka i szczyptę soli, dodajemy masło i zaczyn. Mieszamy wszystko, na tyle długo, aby ciasto odchodziło od miski, ważne aby ciasto było mocno napowietrzone. Dlatego należy go dosyć długo mieszać ręcznie , bądź użyć do tego robota kuchennego. Po wymieszaniu ciasto odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 h.
Twarogowe nadzienie robimy poprzez wymieszanie wszystkich składników, podobnie robimy z nadzieniem śliwkowym.
Posypka: rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy cukier, mąkę i mieszamy.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 °C i pieczemy placki około 25-03 minut. Ciasto drożdżowe dzielimy na trzy części. Placki forujemy ręcznie i kładziemy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia, możemy również do tego użyć okrągłej formy, następnie rozkładamy równomiernie nadzienie i posypujemy posypką. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze