Valašské frgále czyli po naszemu drożdżowe placki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób
  • Średni

Czeskie ciasto drożdżowe z różnymi nadzieniami makowym, serowym, śliwkowym. orzechowym

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Valašské frgále czyli po naszemu drożdżowe placki

    Valašské frgále pochodzą z Wołoszczyzny Morawskiej, krainy rozciągającej się gdzieś między Nowym Jiczynem, Valašském Meziříčí, Všetínem, czy nawet częścią powiatu Zlíńskiego. Te mało rolnicze tereny bowiem okazały się świetnym terenem pastewnym dla Wałachów, którzy w poszukiwaniu pastwisk dotarli z Karpat aż tu. Najpopularniejszym reprezentantem jest Bolek Polívka, czeski mim i znakomity aktor, tytułujący się też nieformalnym Valašskim Królem. W 2013 roku Unia Europejska wpisała valašské frgále na listę chronionych produktów regionalnych.

    Tradycyjne Valašské frgále mają wypełnienie z suszonych owoców, w szczególności z gruszek, cechą charakterystyczną jest też to, że wypełnienie stanowić powinno około 42-48 % wagi placka i jednocześnie jeśli ma spełniać wytyczne dla chronionych produktów regionalnych musi być jednolite. Tak więc jeśli powidła śliwkowe to z sera rezygnujemy, i tak z każdym kolejnym, twarogiem, makiem, gruszkami etc. Prawda jednak jest taka, że gdy idzie o wypełnienie, najczęściej spotykanym jest to z serem i z powidłami. Dalej popularne też są mus jabłkowy z cukrem i cynamonem, nadzienie orzechowe albo makowe. Niech zdjęcia więcej zdradzą.

    Z podanych poniżej składników wychodzą trzy frgále

    500 g mąki pszennej

    2 żółtka

    125g rozpuszczonego masła

    250 ml letniego mleka

    1 kostka drożdży ( 42 g)

    szczypta soli

    4 łyżki cukru

    do wypełnienia na jeden frgál

    serowe nadzienie

    jedna kostka białego sera,

    50 g roztopionego masła

    2 żółtka

    łyżka cukru

    waniliowy cukier

    można dodać skórkę z cytryny

    na posypkę

    120 g mąki

    100 g masła

    100 g cukru

    śliwkowe nadzienie

    200 g powideł śliwkowych

    szczypta cynamonu

    szczypta zmielonego anyżu

    Przechodzimy do przygotowania zaczynu. Mleko, cukier i drożdże mieszamy i odstawiamy, aby zaczyn zaczął pracować. W międzyczasie rozpuszczamy masło. Do miski wrzucamy mąkę, jajka i szczyptę soli, dodajemy masło i zaczyn. Mieszamy wszystko, na tyle długo, aby ciasto odchodziło od miski, ważne aby ciasto było mocno napowietrzone. Dlatego należy go dosyć długo mieszać ręcznie , bądź użyć do tego robota kuchennego. Po wymieszaniu ciasto odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 h.

    Twarogowe nadzienie robimy poprzez wymieszanie wszystkich składników, podobnie robimy z nadzieniem śliwkowym.

    Posypka: rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy cukier, mąkę i mieszamy.

    W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 °C i pieczemy placki około 25-03 minut. Ciasto drożdżowe dzielimy na trzy części. Placki forujemy ręcznie i kładziemy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia, możemy również do tego użyć okrągłej formy, następnie rozkładamy równomiernie nadzienie i posypujemy posypką. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.

    Dobrou chuť
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Valašské frgále czyli po naszemu drożdżowe placki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Valašské frgále czyli po naszemu drożdżowe placki 1. http://czechypopolsku.pl/valasske-frgale/
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować