Czerwone gołąbki w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

Gołąbki szykuje zawsze na święta albo na przyjęcia. Niby trudne a tak naprawdę proste. Każdemu polecam taką odmianę gołąbków. Naprawdę bardzo dużo ich wychodzi, także obiad na 2-3 dni jeżeli ktoś jest mocno zapracowany.

Składniki:

  • - ok. 1 kg szynki wieprzowej
    - 2 piersi z kurczaka
    - pół główki młodej kapusty
    - 2 torebki ryżu
    - 3/4 szkl kaszy manny
    - 2 cebule
    - 3 jaja
    - 1 łyżka kopiasta soli
    - 1 łyżeczka pieprzu

    Dodatkowo:
    - 1,5 l bulionu ( 2 kostki rosołowe)
    - przecier 200g
    - 1/2 szkl. ketchupu
    - olej
    - bułka tarta ok 1 szkl.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Czerwone gołąbki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2271kga 1. Kapustę zetrzeć na tarce. Mięso umyć i zmielić. Kapustę i mięso przełożyć do dużej miski. Dodać ryż, kasze mannę, jaja, sól i pieprz. Cebule obrac i pokroić w drobniutką kostkę. Poddusić na oleju (1/3 szkl. ) Zarumienioną cebulkę dodać do mięsa i wszystko dobrze wymieszać.
  • image-22s51ns 2. Na talerzu wysypać bułkę tartą. Wziąć garść mięsa i formować kulki, na środku przypłaszczyć. Obtoczyć w bułce i kłaść na rozgrzany olej na patelnie. Z obu stron zarumienić oraz przełożyć do dużego garnka.
    Kiedy wszystkie gołąbki będą obsmażone, należy przygotować bulion oraz zalać nim gołąbki. Po 30 min. gotowania dodac ketchup i przecier. Ogólny czas gotowania- ok 90 min. na małym ogniu.

Porady

Do sosu można dodać śmietanę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować