Czekośliwka (czekoladowa nutella) z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna czekośliwka to idealny dodatek do kanapek, ciast, naleśników czy deserów. Aromatyczna dzięki dodatkowi cynamonu, głęboka w smaku dzięki czekoladzie :).

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg śliwek (np. węgierek)
    1 1/2 szklanki (660 g) cukru
    3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    1 laska cynamonu (lub 1 łyżeczka cynamonu w proszku)
    60 g gorzkiego kakao
    100 g gorzkiej czekolady 70%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekośliwka (czekoladowa nutella) z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Połówki śliwek zalać 4 łyżkami wody, dodać laskę cynamonu. Gotować (bez przykrycia) na bardzo małym gazie przez ok. 1 godzinę, aż odparuje większa ilość wody. Co jakiś czas przemieszać. Usunąć laskę cynamonu, a śliwki zblendować na gładko. Dodać cukier, cukier waniliowy i gotować, często mieszając przez ok. 45 minut. Po tym czasie dodać kakao i gotować kolejne 15 minut, cały czas mieszając. Dodać połamaną czekoladę i gotować krótko do rozpuszczenia. Gęstą czekośliwkę przelewać do czystych, wyparzonych i suchych słoików i mocno zakręcić. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Porady

Jeśli śliwki są większe, można pokroić je na mniejsze kawałki. Śliwek nie trzeba blendować, ale jeśli preferujecie bardziej gładką konsystencję bez wyczuwalnych skórek, warto to zrobić. Czas smażenia czekodżemu ze śliwek zależy od soczystości owoców. Czekośliwkę możecie też pasteryzować, jeśli planujecie przechować ją dłużej. Słoiki należy gotować ok. 20 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować