Czekośliwka (Czyli Nutella Ze Śliwek) Bez Mieszania

4.5 (152 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepis na tą czekośliwkę miałam już od dawna, ale jakoś w tamtym roku od jej wykonania, skutecznie odciągnęła mnie mama bo podarowała mi po prostu słoiczki z tą czekośliwką :)
W tym roku zrobiłam swoją pierwszą czekośliwkę i jestem z niej bardzo dumna co tu dużo pisać jest po prostu przepyszna, kto jeszcze nie robił niechaj zrobi chociaż z połowy porcji, zapewniam nie pożałujecie a i na pewno się przy niej nie napracujecie ;)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 10 słoiczków 160 gr:

    2,5 kg dojrzałych śliwek
    około 1/2 kg cukru
    2 paczki cukrów waniliowych
    4 łyżki kakao
    około 100 gr czekolady deserowej
    4 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Czekośliwka (czyli nutella ze śliwek) bez mieszania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekośliwka (Czyli Nutella Ze Śliwek) Bez Mieszania 1. 1. Śliwki dokładnie myjemy i pozbawiamy pestek.
    2. Na dno garnka, dajemy większą część cukru (około 400 gr) resztę cukru zostawiamy do późniejszego dosłodzenia. Na cukier wykładamy połówki śliwek, skrapiamy je sokiem z cytryny i włączamy grzanie. Na niewielkim ogniu podgrzewamy całość i od zagotowania gotujemy około lub ponad 3 godz. bez mieszania !!! z odkryta pokrywką (nie mieszajmy, jeśli zamieszamy będziemy musieli mieszać już potem do końca gotowania)
  • Czekośliwka (Czyli Nutella Ze Śliwek) Bez Mieszania 2. 3. Po tym czasie, dodajemy kakao, czekoladę, cukry waniliowe i zaczynamy mieszać robiąc to dość często. Mieszamy do zgęstnienia powideł, w trakcie sprawdzając czy są już odpowiednio słodkie, jeśli nie to dosypujemy resztę cukru.
  • Czekośliwka (Czyli Nutella Ze Śliwek) Bez Mieszania 3. 4. Ostatnia część gotowania trwała u mnie około 40 minut. Gotową, gorącą czekośliwkę przełożyłam do wyparzonych słoiczków i za pasteryzowałam.
    Jak sprawdzić czy powidła są gotowe, wystarczy wylać odrobinę powideł na schłodzony talerzyk/spodek i schować z powrotem na 5-7 minut do lodówki, jeśli po wyjęciu powidła nie spływają z talerzyka to znak, że są gotowe :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Śliwki Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować