Czekoladowy rarytas z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę. Przełożyć do brytfanki Piec ok. 25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, zostawić w nim biszkopt na 5 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części.
2.Krem:
Na mleku i cukrze gotujemy budyń, studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń, kakao oraz likier. Czekoladę siekamy na małe kawałki, dodajemy do kremu.
3.Posypka kokosowa:
Rozpuszczamy na patelni margarynę, dodajemy wiórki i cukier, prażymy ciągle mieszając do uzyskania złotego koloru.
4.WYKONANIE:
Nasączamy biszkopty. Biszkopt przekładamy dżemem truskawkowym, wierzch drugiego biszkoptu smarujemy kremem, posypujemy kokosem, dociskamy lekko ręką aby wiórki się trzymały. Chłodzimy.
Komentarze