CZEKOLADOWY RARYTAS Z KOKOSEM

5 (149 ocen)

pyszne mocno czekoladowe ciasto z prażonym kokosem, zachwyci każdego

Składniki:

  • BISZKOPT: blaszka 24x38 cm
    7 jajek
    1 szk. cukru
    1 szkl. mąki
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao

    KREM:
    1 budyń waniliowy
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mleka
    1 masło
    2 łyżeczki kakao
    ½ tabliczki gorzkiej czekolady
    2 łyżki likieru czekoladowego (ew. wódka)

    POSYPKA KOKOSOWA:
    5 łyżek wiórek kokosowych
    1 łyżka margaryny / ew. masła
    1 łyżka cukru

    DODATKOWO:
    Dżem truskawkowy
    Posłodzona herbata do nasączenia biszkoptu
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Czekoladowy rarytas z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę. Przełożyć do brytfanki Piec ok. 25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, zostawić w nim biszkopt na 5 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części.
  • 2. Krem:
    Na mleku i cukrze gotujemy budyń, studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń, kakao oraz likier. Czekoladę siekamy na małe kawałki, dodajemy do kremu.
  • 3. Posypka kokosowa:
    Rozpuszczamy na patelni margarynę, dodajemy wiórki i cukier, prażymy ciągle mieszając do uzyskania złotego koloru.
  • dżem 4. WYKONANIE:
    Nasączamy biszkopty. Biszkopt przekładamy dżemem truskawkowym, wierzch drugiego biszkoptu smarujemy kremem, posypujemy kokosem, dociskamy lekko ręką aby wiórki się trzymały. Chłodzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować