Pachnące cynamonem, na bazie świeżych gruszek, masy śmietanowej i klasycznego biszkoptu ciasto to doskonała propozycja dla fanów owoców sezonowych podanych w postaci chłodnego deseru.
Ciasto gruszkowy rarytas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, mąkę wymieszane z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24cmx24cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
2.Masa gruszkowa
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przełożyć
do garnka. Prażyć do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać galaretki i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać dodając 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać). Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować !
3.Masa śmietanowa
Mikserem ubić śmietanę na sztywno, następnie dodać cukier puder
i śmietan-fix, dokładnie wymieszać szpatułką.
4.Składanie ciasta
Na biszkopt przełożyć masę gruszkową, wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie na masę gruszkową wyłożyć masę śmietanową i wyrównać szpatułką z ząbkami. Na wierzchu posypać cynamonem i udekorować perełkami z cukru. Wstawić do lodówki.
Komentarze