Tort czekoladowy z kokosem i owocami

  • wyświetlono: 2578 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 0

Ten pyszny tort zrobiłam z okazji Dnia Ojca. Smakował rewelacyjnie no i na stole prezentował się elegancko.

alaaa

Składniki

7 jajek
7 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa
250 ml mleka
1/4 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
130 g kokosu
100 g masła
Krem czekoladowy
4 jajka duże
1 szkl cukru
1 czekolada gorzka
3 łyżki kakao
250 g masła
Do dekoracji
dżem z czarnej porzeczki
maliny
poziomki
czerwona i czarna porzeczka
złote perełki
mięta

Sposób przygotowania przepisu:

Tort czekoladowy z kokosem i owocami

  • 1. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać do momenty aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać stopniowo do masy jajecznej i wymieszać powoli drewnianą łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach. Masę wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piec około 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Z zimnego biszkoptu zdjąć z dna papier i przekroić dwa razy wzdłuż uzyskując trzy placki. Masa kokosowa: Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować, dodać kokos i na średnim ogniu gotować około 15 minut cały czas mieszając. Zdjąć z ognia dodać masło, mieszać aż masło się rozpuści. Pozostawić masę do przestudzenia. Krem czekoladowy: Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć z ognia. (masa powinna być puszysta jak na biszkopt). Do ciepłej masy dodać startą na drobnych oczkach lub rozdrobnioną w blenderze czekoladę oraz stopniowo dodawać przesiane przez sitko kakao. Delikatnie mieszać łyżką masę do rozpuszczenia się czekolady i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć do białości i miksując stopniowo dodawać zimną masę czekoladową. Warstwy tortu: blat biszkoptu, posmarować dżemem, letnia masa kokosowa, blat biszkoptu, 1/4 kremu czekoladowego, posypać malinami, blat biszkoptu Boki i górę tortu posmarować cienko kremem. Boki za pomocą szprycy udekorować na kształt koszyczka. Na górze dookoła zrobić dekorację z kremu ułożyć złote perełki i owoce. Włożyć do lodówki do schłodzenia.

    Zgłaszam tort do przepisu_ miesiąca1000. Mam nadzieję że zainspiruję kogoś do zrobienia tortu. Wbrew pozorom dekoracja jest bardzo prosta so zrobienia a efekt rewelacyjny. Na pewno warto go zrobić na imieniny, urodziny, rocznicę,święta ale również bez okazji a tylko po to by zjeść pyszny kawałek czekoladowego tortu. Owoce możemy komponować sezonowo.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakitortczekoladaowoceprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto czekoladowe

Dodane przez: klaudia1984

Ciasto czekoladowe z kokosem i lukrem

Niespodziewani goście.. w domu...

image-14uuhhb

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Tort czekoladowy z kremem budyniowym i mascarpone

Torcik jest mocno czekoladowy....

Tort czekoladowy z ganache i bitą śmietaną

Dodane przez: AgaTrzaska

Tort czekoladowy z ganache i bitą śmietaną

Mój pierwszy w życiu tort. Odważyłam...

sernik

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT SEROWY Z OWOCAMI I GALARETKĄ

Tort sernikowy na zimno z owocami,...

malinowy z koksem

Dodane przez: klementynka

tort malinowy z kokosem

Wilgotne ciasto kakaowe posmarowane...

Tort z Musem z Białej Czekolady, Kokosem i Truskawkami

Dodane przez: PolskaGotuje

Tort z Musem z Białej Czekolady, Kokosem...

Delikatne ciasto czekoladowe z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE