Czekoladowy kurczak

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię lekką kuchnię, książki i jazdę na rowerze.

Składniki:

  • ● ok. 1,3 kg kurczaka
    ● przyprawa do kurczaka
    ● 1/2 szklanki soku ananasowego
    ● łyżka masła.
    Sos: tabliczka gorzkiej czekolady
    ● łyżka masła
    ● 2 łyżki mleka
    ● łyżka rumu
    ● 2 łyżki soku z ananasa
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Czekoladowy kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, osuszamy,
    nacieramy przyprawami
    i wstawiamy na 1/2 godziny
    do lodówki. Przekładamy do
    żaroodpornego naczynia, polewamy
    sokiem, obkładamy
    wiórkami masła i pieczemy,
    polewając od czasu do czasu
    wytworzonym sosem.
  • 2. Sos: czekoladę łamiemy
    na kawałki i rozpuszczamy
    w kąpieli wodnej. Dodajemy
    mleko, masło i rum wymieszany
    z sokiem, doprawiamy.
    Ogrzewamy, mieszając, do
    uzyskania jednolitej masy.
  • 3. Kurczaka polewamy ciepłym
    sosem czekoladowym.
    Podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorzka czekolada

Notka redakcyjna

PPWS_01-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować