Czekoladowy murzynek

4.5 (185 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Znane ciasto w nieco innej odsłonie - z masłem i gorzką czekoladą, które nadają mu wspaniały smak i aromat. I w lżejszej wersji - z ksylitolem zamiast cukru i mąką orkiszową zamiast pszennej.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
    1 szklanka (250ml) ksylitolu
    200 g masła
    100 ml mleka
    4 jajka
    1 szklanka (250ml) mąki tortowej orkiszowej
    1/2 szklanki (125ml) mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    masło i ew. bułka tarta do formy
    polewa:
    50 g gorzkiej czekolady
    50 g śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Desery

Czekoladowy murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, mleko i 1/2 szklanki ksylitolu podgrzewamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia i wkładamy połamaną na kostki gorzką czekoladę, mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do wystudzenia, od czasu do czasu mieszamy.
  • 2. Do ostudzonej masy czekoladowej dodajemy żółtka, chwilę miksujemy, wsypujemy przesiane mąki z proszkiem, ponownie miksujemy. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Do sztywnej piany wsypujemy pozostały ksylitol (1/2 szklanki) i jeszcze ubijamy, aż piana stanie się gęsta i lśniąca.
  • 3. Ubite białka łączymy z ciastem i dokładnie mieszamy. Foremkę keksową o wymiarach 12cm x 34cm smarujemy masłem i ew. wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto do foremki, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka).
  • 4. Po ostudzeniu wyjmujemy murzynka z foremki. Przygotowujemy polewę: podgrzewamy śmietankę, wkładamy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciepłą polewą dekorujemy ciasto.

Porady

Piekłam to ciasto kilka razy i zawsze występował "efekt brownie" - ciasto, które pięknie wyrasta w czasie pieczenia, potem nieco opada i tworzy się warstewka zbitego ciasta. Nie należy się tym przejmować, bo ciasto jest i tak pyszne :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować