Czekoladowo-wiśniowy Tort „skrzynia z narzędziami”

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 6 godz. 40 min

Torty w stylu angielskim to moje hobby.

  • 6 godz. 40 min

Składniki:

  • Na biszkopt
    9 jajek
    ¾ szklanki mąki zwykłej
    ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
    2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    4 łyżki kakao

    Krem
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    10 dkg kakao
    1 ½ kostki masła

    Dodatkowo
    Słoik konfitury jeżynowej lub porzeczkowej
    1 słoik drylowanych wiśni

    1 kg brązowej masy cukrowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowo-wiśniowy tort „skrzynia z narzędziami” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać cukier partiami i ubijać aż do momentu wykorzystania całego. Następnie dodać żółtka i szybko zmiksować. Wsypać przesiane mąki ,kakao oraz proszek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15-17 min w temp 180 stopni do suchego patyczka.
    Upieczone przestudzić i najlepiej zostawić przykryte do dnia następnego ( taki biszkopt mniej się kruszy i lepiej go obłożyć masą cukrową) .
  • 2. Ogrzane jajka ubić na parze razem z cukrem aż powstanie puszysta masa (ok. 10 min) następnie wsypujemy kakao i dokładnie miksujemy. Tak przygotowany krem studzimy stale ubijając, ale miskę przekładamy do zimnej wody aby krem się nie zważył. Zimny krem ucieramy z masłem a następnie dodajemy dobrze odsączone wiśnie. Biszkopt przekrawamy na 3 części (tak aby otrzymać 3 równe prostokąty- moje miały wielkość ok. 25cmx12cm) . Pierwszy smarujemy konfiturą a następnie nakładamy krem i przykładamy drugim biszkoptem. Następnie czynność powtarzamy i przykrywamy trzecim biszkoptem, który od spodu także smarujemy konfiturą. Gotowy tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby się dobrze schłodził. Schłodzony smarujemy masą maślaną ( ½ kostki masła zmiksowanej z ¾ szklani cukru pudru) a następnie dekorujemy masą. 2 krótsze boki skrzyni zrobione są z grubszego kawałka masy cukrowej , który musi schnąć około tygodnia. Dłuższe boki natomiast obkładam cieńszymi płatami masy na których wcześniej odbijam wzór słoi drzewa. Rączka zrobiona jest z długiej plastikowej rurki oklejonej masą. Środek skrzyni wykończony jest wiórkami waflowymi i narzędziami zrobionymi z masy cukrowej.

Porady

Do kremu dodaje często także rozpuszczoną i schłodzoną gorzką czekoladę (1tabliczkę) to dodatkowo podkreśla czekoladowy smak tortu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masa Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować