Czekoladowo-wiśniowy tort „skrzynia z narzędziami” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać cukier partiami i ubijać aż do momentu wykorzystania całego. Następnie dodać żółtka i szybko zmiksować. Wsypać przesiane mąki ,kakao oraz proszek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15-17 min w temp 180 stopni do suchego patyczka.
Upieczone przestudzić i najlepiej zostawić przykryte do dnia następnego ( taki biszkopt mniej się kruszy i lepiej go obłożyć masą cukrową) .
2.Ogrzane jajka ubić na parze razem z cukrem aż powstanie puszysta masa (ok. 10 min) następnie wsypujemy kakao i dokładnie miksujemy. Tak przygotowany krem studzimy stale ubijając, ale miskę przekładamy do zimnej wody aby krem się nie zważył. Zimny krem ucieramy z masłem a następnie dodajemy dobrze odsączone wiśnie. Biszkopt przekrawamy na 3 części (tak aby otrzymać 3 równe prostokąty- moje miały wielkość ok. 25cmx12cm) . Pierwszy smarujemy konfiturą a następnie nakładamy krem i przykładamy drugim biszkoptem. Następnie czynność powtarzamy i przykrywamy trzecim biszkoptem, który od spodu także smarujemy konfiturą. Gotowy tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby się dobrze schłodził. Schłodzony smarujemy masą maślaną ( ½ kostki masła zmiksowanej z ¾ szklani cukru pudru) a następnie dekorujemy masą. 2 krótsze boki skrzyni zrobione są z grubszego kawałka masy cukrowej , który musi schnąć około tygodnia. Dłuższe boki natomiast obkładam cieńszymi płatami masy na których wcześniej odbijam wzór słoi drzewa. Rączka zrobiona jest z długiej plastikowej rurki oklejonej masą. Środek skrzyni wykończony jest wiórkami waflowymi i narzędziami zrobionymi z masy cukrowej.
Porady
Do kremu dodaje często także rozpuszczoną i schłodzoną gorzką czekoladę (1tabliczkę) to dodatkowo podkreśla czekoladowy smak tortu
Komentarze