Czekoladowo- wafelkowy sernik

5 (142 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

To pyszne połączenie herbatników, wafelków, sernika i oczywiście czekolady. Całość smakuje rewelacyjnie. Ciasto polecam na każdą okazje:).

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Kwadratowa tortownica 25x25 cm
    Spód:
    • 300 gram herbatników kakaowych,
    • 150 gram masła,
    • Jajko do posmarowania spodu,
    Dodatkowo:
    • 7-8 wafelków Prince Polo XXL
    Ser:
    • 800 gram mielonego sera,
    • 100 gram masła,
    • 100 gram cukru pudru,
    • 6 jajek,
    • 200 gram gorzkiej czekolady,
    • 1 łyżka kakao,
    • 1 budyń śmietankowy,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • Szczypta soli,
    • ¼ szklanki mleka
    Wykończenie:
    • 170 gram gorzkiej czekolady,
    • 200 ml śmietanki 30%,
    • 100 gram białej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Czekoladowo- wafelkowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie masła 1. SPÓD:
    Herbatniki przekładamy do malaksera i miksujemy. Między czasie masło rozpuszczamy. Rozdrobnione ciasteczka łączymy z płynnym masłem.
  • wyłożona masa ciasteczkowa 2. Tak przygotowaną masę wykładamy na dno tortownicy. Dokładnie ją dociskamy. Całość schładzamy, by spód zastygł. Zastygnięty smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • wyłożenie wafelków 3. Na ciasteczkowy spód wykładamy wafelki odpowiednio je przycinając, tak by dokładnie wypełniły środek blaszki.
  • dodanie czekolady 4. SER: SER: Ser, masło, żółtka oraz cukier przekładamy do malaksera. Składniki dokładnie miksujemy. Między czasie białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
    Czekolady rozpuszczamy w ciepłym mleku. Na koniec łączymy je z kakao.
    Zmiksowany ser mieszamy z rozpuszczoną czekoladą, po czym masę serową łączymy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Na koniec całość łączymy z pianą z białek.
  • wylanie masy serowej 5. Gotową masę serową wylewamy na wafelki. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180°C. Upieczony dokładnie studzimy.
    WYKOŃCZENIE:
    Większą część śmietanki (150 ml) podgrzewamy. Do prawie gotującej wsypujemy drobno pokrojoną gorzką czekoladę. Całość zdejmujemy z ognia i mieszamy do uzyskania płynnej czekoladowej masy. Naczynie z masą wkładamy do ciepłej wody, by czekolada nie zastygła, a między czasie rozpuszczamy w pozostałej śmietance (50 ml ) białą czekoladę.
    Ciemną czekoladą polewamy sernik. Na jej wierzch wykładamy pasy białej czekolady. Za pomocą widelca przeciągamy ją, tak by powstały ładne wzory. Całość schładzamy, by polewa zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Herbatniki Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować