Sernik czekoladowo - pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Jeden z najlepszych serników jakie jadłam i piekłam. Mocno czekoladowy z wyczuwalną pomarańczą. Świetnie sprawdzi się na Boże Narodzenie. Idealny :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Spód:
    - 150 g herbatników
    - 75 g masła
    - 1 płaska łyżka kakao

    Masa:
    - 1 kg twarogu z wiaderka
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 200 g czekolady lekko gorzkiej
    - 250 ml śmietany kremówki 30%
    - 4 jajka
    - 180 g cukru
    - skórka otarta z jednej pomarańczy
    - 1/3 łyżeczki aromatu pomarańczowego

    Polewa:
    - 1 czekolada lekko gorzka
    - 1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik czekoladowo - pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Herbatniki zmielić, dodać roztopione masło oraz kakao. Wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć na spód tortownicy (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.
  • 2. Masa: Czekolady roztopić w kąpieli wodnej i wystudzić.
    Twaróg zmiksować z cukrem. Następnie dodać mąkę i śmietankę - zmiksować. Dodawać po jednym jajku. Następnie roztopiona czekolada, skórka pomarańczowa i aromat. Wylać na spód i piec przez ok. 55-60 minut w 175 stopniach C.
    Studzić w uchylonym piekarniku.
  • 3. Polewa: Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Wylać na zimny sernik, wstawić do lodówki.

Porady

- czekoladę lekko gorzką można zamienić na czekoladę deserową - sernik można udekorować skórką pomarańczową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować