Czekoladowo-kokosowe babeczki z kaszy jaglanej

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Są wilgotne, takie mocno czekoladowo-kokosowe i cudownie pachną. Kaszy jaglanej w ogóle nie czuć i moim zdaniem odrobinę przypominają świetne brownie. Dodatek bitej śmietany czyni z nich jeden z pyszniejszych deserów.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (12 sztuk)
    1/2 szklanki kaszy jaglanej (1 szklanka = 250 ml, 100g)
    1/2 szklanki cukru/ksylitolu (110g)
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    100g oleju kokosowego
    1 jajko (duże lub 2 małe)
    4 łyżki kakao
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    1/2 szklanki wiórków kokosowych (około 50g)
    Bita śmietana:
    150 ml śmietanki 36%
    1 łyżeczka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Babeczki Babeczki

Czekoladowo-kokosowe babeczki z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełożyć do miski i pozostawić do ostudzenia.
    Dodać roztopiony olej kokosowy, jogurt, jajko, oba cukry, kakao oraz proszek do pieczenia.
    Całość zblendować do momentu uzyskania gładkiej konsystencji i na końcu wymieszać z wiórkami.
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić masą.
    Babeczki piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
    Przygotować bitą śmietanę.
    Kremówkę z pudrem ubić na sztywno, a następnie udekorować nią ostudzone babeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować