Ostatnio zauważyłam bum na kaszę jaglaną.Tak więc i ja postanowiłam coś zrobić i wypadło na babeczki :)
1 godz. 30 min
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
1 kostka rosołowa
20 dag schabu, lub innej wędliny
połowa czerwonej papryki
15 dag sera żółtego
2 jajka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
Babeczki z kaszy jaglanej. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wstawiamy 2 szklanki wody z kostką rosołową, dodajemy kaszę jaglaną wypłukaną w wodzie. Gotujemy około 10 minut, zestawiamy z ognia i pozwalamy by kasza jeszcze ładnie się zaparowała i wchłonęła całą wodę.
W tym czasie gdy stygnie kasza , kroimy naszą wędlinę w kostkę, u mnie kawałek schabu pieczonego w rękawie. Tak samo kroimy w kostkę ser i paprykę.
2.Do chłodnej kaszy dodajemy pokrojone składniki wbijamy 2 jajka, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Foremkę do babeczek smarujemy obficie tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy naszą masę i wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w 180 stopniach.
3.Podajemy z ulubionym sosem u mnie czosnkowy. Takim zwyczajnym, majonez, jogurt naturalny, wyciśnięty czosnek, pieprz i sól, i z tym sosem są rewelacyjne :)
Komentarze