Czekoladowe pierniczki bezglutenowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tym razem chciałam dodać do tych pachnących świętami ciasteczek, składnik wypieków który uwielbiam najbardziej, czyli czekoladę. Pierniczki czekoladowe wg poniższego przepisu są bardzo miękkie, pachną cynamonem, czekoladą i miodem. Można je wzbogacić swoimi ulubionymi przyprawami, polewą czy lukrem.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:


  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka koncentratu mąki bezglutenowej
    1/2 szklanki miodu
    5 dag masła
    1 jajko
    5 łyżek kakao
    5 łyżek cukru
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka sody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe pierniczki bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.
  • 2. Do masła przesiewamy mąkę wymieszaną z sodą, dodajemy przyprawy miód i resztę składników. Wyrabiamy.
  • 3. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  • 4. Po upłynięciu godziny (lub więcej) wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 4 części. Każdą z części wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość 4 mm.
  • 5. Wykrawamy pierniczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 1,5cm.
  • 6. Pierniczki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180C przez około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować