3 jajka
150 g cukru
180 ml mleka
łyżeczka cukru waniliowego
300 g mąki pszennej
150 g margaryny
szczypta soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g kakao
200 g wydrylowanych wiśni (mrożonych lub z kompotu)
Krem:
2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem
800 ml mleka
250 g margaryny
Fale dunaju z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Roztopić margarynę w rondelku i ostudzić. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dosypać cukier. Dodać żółtka, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i 150 ml mleka. Na koniec dodać roztopioną margarynę.
Masę podzielić na dwie części. Pierwszą (jasną) wylać do prostokątnej, standardowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodać kakao i 30 ml mleka. Wymieszać.
Masę kakaową wylać delikatnie na jasną masę. Na wierzchu ułożyć równomiernie wiśnie. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krem:
2 opakowania budyniu ugotować w 800 ml mleka. Przestudzić i zmiksować z miękką margaryną. Krem wyłożyć na ostudzone ciasto.
Dekoracja:
Polewa czekoladowa-4 łyżki kakao, 120 g margaryny, 3 łyżki mleka, 90 g cukru pudru. Do rondelka wlać mleko, dodać cukier puder i na małym ogniu mieszać do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie dodać masło, później kakao i mieszać do połączenia się składników. Polewę rozprowadzić dowolnie na cieście. Można również oprószyć kakao.
Porady
Ułożone na cieście wiśnie warto lekko wcisnąć do środka. Ciasto efektownie prezentuje się w przekroju - naprawdę wychodzą fale :)
Komentarze