Czekoladowe fale dunaju z winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Każde czekolady rozpuścić na parze-OSOBNO w śmietance. Ostudzić do letniego. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Przesiać tam mąkę z proszkiem i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem i wmieszać do ciasta. Ciasto rozdzielić do dwuch misek. Do jednej dodać rozpuszczoną białą czekoladę a do drugiej ciemną i delikatnie wymieszać.
2.To białe ciasto wylać do blaszki (30x40) wyłożonej papierem do pieczenia.
3.Ciemne ciasto rozlać równomiernie po jasnym i rozsmarować.
4.Porozrzucać umyty i wysuszony winogron lekko go wciskając.
5.Piec w 175* ok.50 min.
6.polewa-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą i ostudzić. Połączyć galaretki z czekoladami i jak zacznie lekko tężeć to wylać na górę zimnego ciasta. Ciasto schłodzić w lodówce. (lepszy efekt byłby z białą czekoladą, ale akurat nie miałam.)
Komentarze