Czekoladowe ciasto z truskawkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Czekoladowe ciasto z truskawkami i kruszonką to świetna propozycja na szybki deser lub ekspresowe ciacho do kawki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka,
    3/4 szklanki oleju,
    1,5 szklanki mleka,
    3 szklanki mąki pszennej tortowej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 szklanka cukru,
    3 łyżki kakao ciemnego,
    1 opakowanie cukru waniliowego,
    100 g mlecznej czekolady,
    300 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Czekoladowe ciasto z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML WYKONANIE; Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu i nie potrzebujemy miksera do jego przygotowania wystarczy widelec lub łyżka. Jajka wbijamy do miski i lekko rozkłócamy. Następnie wlewamy mleko i olej. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy suche składniki : cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i kakao. Proszek do pieczenia możemy zastąpić sodą oczyszczoną. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do pozostałych składników. Całość mieszamy do połączenia się składników. Nie ma potrzeby długiego mieszania wystarczy szybko przemieszać. Ciasto wykładamy na blaszkę 25×30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy truskawki. Składniki kruszonki łączymy ze sobą do momentu powstania sypkiej posypki. Następnie posypujemy wierzch ciasta z truskawkami. Ciasto pieczemy w 180 stopniach góra dół 60 minut do suchego patyczka.

Porady

Jeżeli nie mamy mleka to śmiało możemy zastąpić je maślanką, kefirem lub jogurtem naturalnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować