Słodki Blog
To co najprostsze czasem jest najlepsze. Dziś przepis na pierwsze w tym sezonie ciasto z truskawkami. Bardzo proste, puszyste i rośnie jakby było na drożdżach, choć drożdży w nim nie uświadczysz. Przypomina ciasto jakie robiła moja mama na niedzielę, tylko wyrasta dużo bardziej i jest jeszcze łatwiejsze i szybsze do wykonania.
4.5 (176 ocen)
Porady
Ciasto należy do tych, które miksuje się najkrócej jak to tylko możliwe. Kiedy tylko mąka się wchłonie wyłącz mikser. Im dłużej będziesz mieszać tym ciasto będzie bardziej ciężkie. Jeśli nie masz miksera równie dobrze sprawi się zwykła trzepaczka. Owoce ułożone na wierzchu nie zanurzają się w ciasto. Jeśli chcesz żeby były głębiej, nie tylko z wierzchu, wciśnij je do połowy w ciasto przy układaniu. Do pieczenia użyłam tortownicy o średnicy 18cm i moje ciasto urosło w niej jak szalone. Polecam do tej ilości składników użyć większej foremki, np. o średnicy 20cm. Nie obawiajcie się użycia zbyt dużej ilości owoców, to ciasto kocha owoce, im jest ich więcej tym lepiej.
Komentarze