Czekoladowe ciasto z cukinii

4.5 (201 ocen)

Super wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe z cukinii. Polecam wypróbować przepis, będziecie miło zaskoczeni :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki gorzkiego kakao
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    0,5 szklanki cukru trzcinowego
    szklanka oleju
    2 szklanki drobno startej cukinii (razem ze skórką)
    80 g posiekanej gorzkiej czekolady
    łyżeczka cynamonu

    2 łyżki konfitury pomarańczowej

    polewa:

    125 g margaryny
    3 łyżki mleka
    2 czubate łyżki ciemnego kakao
    2 łyżki cukru pudru
    łyżka kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki mleka w proszku ( nie granulowanego)
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Czekoladowe ciasto z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej dokładnie łącząc składniki.

    Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem, sodą i cynamonem, dokładnie mieszamy.

    Dodajemy startą cukinię (nie odsączamy jej) oraz czekoladę.

    Dokładnie mieszamy i przelewamy do formy (użyłam o średnicy 26 cm).

    Ciasto z cukinii pieczemy około 50 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).
  • 2. Wystudzone smarujemy z wierzchu konfiturą pomarańczową.

    Przygotowujemy polewę.
  • 3. W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy mleko, cukier puder, kawę i kakao dokładnie łącząc składniki.

    Mieszamy przez chwilę nie doprowadzając do zagotowania.

    Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku, dokładnie mieszamy.

    Gotową polewą pokrywamy ciasto.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować