Czekoladowe ciasto z cukinii (fit)

4.41 (186 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne, mocno czekoladowe ciasto z cukinii w polewie z czekolady proteinowej to idealna słodka przekąska, która dostarczy mnóstwo pozytywnej energii. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale smakuje wspaniale - jest delikatne, wilgotne i naprawdę bardzo szybko znika! :D

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO
    - 550 g cukinii
    - 180 g cukru pudru (z erytrolu)
    - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
    - 0,5 szklanki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
    - 1 szklanka oleju
    - 4 jajka
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - ziarenka z połowy laski wanilii

    POLEWA
    - 100 g czekolady proteinowej
    - 2 łyżki masła
    - 6 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.41 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Ciasto

Czekoladowe ciasto z cukinii (fit) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na 10 minut. Obie mąki przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao. Cukier puder z erytrolu* ubijamy z jajkami za pomocą miksera, następnie dodajemy olej, ziarenka wanilii oraz suche składniki z miski. Miksujemy wszystko dla dobrego połączenia. Cukinię odciskamy delikatnie z nadmiaru soku, dodajemy do masy i mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopi C na około 55 - 60 minut (do suchego patyczka)**. Upieczone ciasto studzimy na kratce.

    * Erytrol w kryształkach zmielimy na cukier puder w młynku do kawy.

    ** Jeśli patyczek po tym czasie byłby mokry, przykryjmy wierzch ciasta folią aluminiową, aby ciasto się nie przypaliło i dopieczmy je w niskiej temperaturze.
  • 2. Czekoladę dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na całkowicie ostudzone ciasto i odstawiamy do stężenia. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować