Ciasto czekoladowe z cukinią

  • wyświetlono: 440 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Cukinia często gości w mojej kuchni w wytrawnych odsłonach. Tym razem zapraszam na jej słodkie wydanie. Ciasto z jej dodatkiem jest delikatne, puszyste i wilgotne, a co najważniejsze niezwykle smaczne. Uwielbiam ją w połączeniu z kakao i bakaliami. To aromatyczne i intensywnie czekoladowe ciasto doskonale komponuje się z filiżanką kawy. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu, a jego wierzch zdobi masa orzechowa. Gorąco polecam! :)

Kasia Futka
  • 6 porcje
  • 30min
  • Średni

Składniki

CIASTO:
- 450 g cukinii
- 5 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki kakao
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- garść bakalii
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

WIERZCH:
- masło orzechowe
- cukier puder
- mielone orzeszki ziemne

* Szklanka w moim przepisie ma pojemność 200 ml
** Ciasto piekłam w okrągłej blaszce o średnicy 26 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto czekoladowe z cukinią

  • 1. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odstawiamy na około 10 minut, a następnie odciskamy ją z nadmiaru wody. Jajka za pomocą miksera ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie powoli dolewamy olej, cały czas miksując. Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy kakao, sodę i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Suchą masę łączymy z wcześniej ubitymi mokrymi składnikami, a na koniec dodajemy odciśniętą cukinię oraz bakalie.
  • 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej przygotowaną masę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach C (pieczenie góra - dół) przez około 50 minut (do suchego patyczka).
  • 3. Kiedy ciasto ostygnie, smarujemy jego wierzch masłem orzechowym i posypujemy startymi orzeszkami ziemnymi wymieszanymi z cukrem pudrem*.

    * Ciasto możemy udekorować także samym cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Porady

Lubicie korzenne ciasta?
Jeśli tak, to dodajcie do masy 1,5 łyżeczki cynamonu lub przyprawę korzenną. Ciasto w takiej wersji świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.

* Szklanka w moim przepisie ma pojemność 200 ml
** Ciasto piekłam w okrągłej blaszce o średnicy 26 cm

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciasto czekoladowe z cukiniąciasto z cukiniąciasto z cukinii

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Czekoladowe z Cukinią.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasto Czekoladowe z Cukinią

Testowałam brownie z gruszką,z...

CZEKO-CUKINIA

Dodane przez: Barbara Drab

Ciasto czekoladowe z cukinią

Kto powiedział, że dieta musi być...

czekoladowe ciasto z cukinią

Dodane przez: zufik

Czekoladowe ciasto z cukinią

Puszyste,wilgotne, no i bez tłuszczu;)Piekłam...

Ciasto czekoladowo kokosowe z cukinią

Dodane przez: alaaa

Ciasto czekoladowo kokosowe z cukinią

Jestem pod dużym wrażeniem smaku...

image-1xfqv9j

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Ciasto czekoladowo-pistacjowe z cukinią

Ciasto jest lekko wilgotne, mocno...

ciasto czekoladowe z cukinią i kremem mascarpone

Dodane przez: klementynka

ciasto czekoladowe z cukinią i kremem mascarpone

To ciasto na pewno zasmakuje czekoholikom.Jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE