Czekoladowe ciasto gryczane z gruszkami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób

Bezglutenowe ciasto z mąki gryczanej z soczystą gruszką. Miękkie i wilgotne, z dodatkiem kakao i cynamonu. Uczta dla podniebienia zapewniam!

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ▸200 g mąki gryczanej
    ▸4 jajka w temp. pokojowej
    ▸200 g miękkiego masła
    ▸2 łyżki kakao
    ▸1 łyżeczka cynamonu
    ▸1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ▸pół szklanki cukru/słodzika
    +cukier puder na wierzch (u mnie zmielony słodzik)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bezy

Czekoladowe ciasto gryczane z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Gruszki kroimy w drobną kostkę i mieszamy w cynamonie, odstawiamy.
    2. Miękkie masło z cukrem/słodzikiem ucieramy do powstania puszystej i jasnej masy. Następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy na małych obrotach do połączenia składników.
    3. Wsypujemy gruszki, mieszamy łyżką i wlewamy masę do formy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
    (Efekt jaśniejszego spodu, to sok puszczony przez gruszki, a nie niedopieczone ciasto.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Owoce Ziarna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować