Ciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu, dlatego każda zapracowana lub poczatkująca gospodyni poradzi sobie z jego wykonaniem. Zamiast gruszek można użyć innych sezonowych owoców.
Czekoladowe ciasto z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaparzoną kawę studzimy. Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze części.
2. W misce łączymy sypkie składniki ( mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cynamon).
3.W oddzielnej misce ubijamy jajka z cukrem. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przygotowane sypkie składniki oraz wlewamy mleko, olej i kawę. Całość miksujemy do połączenia składników.
4.Na końcu dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę.
5.Połączone z czekoladą ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę. Na wierzchu układamy dość gęsto gruszki. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je ok 55 minut w 180°C.
Upieczone wyjmujemy, studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze