Czekoladowe ciasto drożdżowe z serem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Czekoladowe ciasto drożdżowe przykryte warstwą sernika, truskawek i słodką, chrupiącą kruszonką. Smaczne ciasto, które najlepiej smakuje z kubkiem kawy lub herbaty.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO CZEKOLADOWE:

    3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka kakao
    1 szczypta soli
    1 szklanka cukru
    25 g drożdży świeżych
    2 żółtka
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    2 łyżki oleju rzepakowego
    50 g czekolady gorzkiej 70 %
    50 g czekolady mlecznej

    WARSTWA SEROWA:

    500 g twarogu zmielonego
    2 łyżki cukru białego
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    2 białka
    szczypta soli
    ok 300 g świeżych truskawek

    KRUSZONKA:

    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki cukru
    50 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Czekoladowe ciasto drożdżowe z serem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kruszonkę rozcierając mąkę z cukrem i miękkim masłem. Wstawić do lodówki.
  • 2. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Czekoladę mleczną i gorzką posiekać i umieścić w misce. Postawić nad gotującą się wodą i rozpuścić.
  • 3. W misie miksera utrzeć do białości jajko i żółtka z resztą cukru. Wlać rozpuszczone czekolady, spieniony zaczyn i wymieszać. W oddzielnej misce przesiać mąkę z kakao i solą, po czym wsypać do mieszanki czekoladowej. Ciasto wymieszać dodając olej. Dość luźne przełożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 22 x 36 cm. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • 4. Sernik. Składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i odstawić. Twaróg zmiksować z cukrami, jajkiem i mąką ziemniaczaną na gładką pastę. Wmieszać delikatnie ubite białka i wylać masę serową na czekoladowe ciasto. Ułożyć połówki truskawek obok siebie i całość oprószyć zimną kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok. 50 min. Po wystudzeniu można kroić i jeść. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować