Czekoladowa chmura z wiśniami

0 (0 ocen)

  • Średni

Ciasto, które zasmakuje każdemu kto uwielbia czekoladę.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - gorzka czekolada (70% kakao): 250 gramów
    - miekkie masło: 125 gramów
    - jajka: 6 sztuk
    - cukier: 200 gramów
    BITA śMIETANA:
    - śmietanka deserowa 36%: 500 mililitrów
    - cukier waniliowy: 2 łyżeczki
    - cukier puder: 3 łyżki
    - śmietan fix: 2 opakowania
    +:
    - konfitura wiśniowa: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowa chmura z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czekolada 1. Piekarnik rozgrzać do 180oC. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. W misce ucierać żółtka z cukrem. Dodać do utartych żółtek przestudzoną czekoladę z masłem, następnie ubitą pianę, bardzo delikatnie wszystko wymieszać do połączenia się składników.
  • 2. Tortownicę wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto czekoladowe wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Ciasto po upieczeniu będzie ciężkie i bardzo mocno czekoladowe. W trakcie studzenia opada.
  • chmura 3. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem waniliowym,
    śmietanfix-em. Wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe konfiturę wiśniową a na to ubitą śmietanę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (174 ocen)

Malinowa chmura

To może cię zainteresować