Czekoladowa chmura z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 180oC. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. W misce ucierać żółtka z cukrem. Dodać do utartych żółtek przestudzoną czekoladę z masłem, następnie ubitą pianę, bardzo delikatnie wszystko wymieszać do połączenia się składników.
2.Tortownicę wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto czekoladowe wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Ciasto po upieczeniu będzie ciężkie i bardzo mocno czekoladowe. W trakcie studzenia opada.
3.Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem waniliowym,
śmietanfix-em. Wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe konfiturę wiśniową a na to ubitą śmietanę.
Komentarze