Malinowa chmura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Z podanych składników zagniatamy ciasto aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 60 minut.
Blachę o wymiarach 25/35 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 180*C przez ok. 15 minut (ciasto musi się zezłocić).
2.GALARETKA Z MALINAMI:
3 malinowe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy, dodajemy maliny. Odkładamy do lodówki, aby zgęstniała, ale nie za bardzo, bo będziemy mieli problem z jej wyłożeniem na ciasto. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
3.KREM ŚMIETANOWY:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy, aż powstanie gęsta masa. Nie miksujemy zbyt długo, gdyż masa się zwarzy. Masę przekładamy na galaretkę.
4.BEZA:
Białka ubijamy do momentu uzyskania sztywnej piany. Następnie, łyżka po łyżce, cały czas miksując, dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym i miksujemy do momentu, aż dodany cukier się rozpuści. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Chwilkę całość miksujemy do połączenia składników.
Formę o wymiarach 25/35 cm. odwracamy dnem do góry i na to dno kładziemy papier do pieczenia. Wykładamy masę na kształt dna formy, posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 110*C z termoobiegiem. Pieczemy ok. 1 godz. 20-30 minut (w razie potrzeby przedłużamy lub skracamy czas).Beza musi być chrupiąca, wypieczona, lekko popękana. Studzimy i wykładamy na krem śmietanowy. Chłodzimy.
Komentarze