Malinowa chmura

4.51 (174 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO:
    3 żółtka
    30 g cukru pudru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukru wanilinowego
    150 g mąki pszennej
    100 g masła

    GALARETKA Z MALINAMI:
    600 g malin
    3 malinowe galaretki
    3 szklanki wrzącej wody

    KREM ŚMIETANOWY:
    500 ml śmietany kremówki
    250 g serka mascarpone
    3 płaskie łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy

    BEZA:
    3 białka
    130 g cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    40-50 g płatków migdałów
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Beza Ciasto

Malinowa chmura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Z podanych składników zagniatamy ciasto aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 60 minut.
    Blachę o wymiarach 25/35 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 180*C przez ok. 15 minut (ciasto musi się zezłocić).
  • 2. GALARETKA Z MALINAMI:
    3 malinowe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy, dodajemy maliny. Odkładamy do lodówki, aby zgęstniała, ale nie za bardzo, bo będziemy mieli problem z jej wyłożeniem na ciasto. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  • 3. KREM ŚMIETANOWY:
    Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy, aż powstanie gęsta masa. Nie miksujemy zbyt długo, gdyż masa się zwarzy. Masę przekładamy na galaretkę.
  • 4. BEZA:
    Białka ubijamy do momentu uzyskania sztywnej piany. Następnie, łyżka po łyżce, cały czas miksując, dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym i miksujemy do momentu, aż dodany cukier się rozpuści. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Chwilkę całość miksujemy do połączenia składników.
    Formę o wymiarach 25/35 cm. odwracamy dnem do góry i na to dno kładziemy papier do pieczenia. Wykładamy masę na kształt dna formy, posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 110*C z termoobiegiem. Pieczemy ok. 1 godz. 20-30 minut (w razie potrzeby przedłużamy lub skracamy czas).Beza musi być chrupiąca, wypieczona, lekko popękana. Studzimy i wykładamy na krem śmietanowy. Chłodzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować