Malinowa chmura

  • wyświetlono: 884 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

:-) Gorąco polecam (-:

mariosylwia
  • 1 porcje
  • 1min

Składniki

CIASTO:
3 żółtka
30 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukru wanilinowego
150 g mąki pszennej
100 g masła

GALARETKA Z MALINAMI:
600 g malin
3 malinowe galaretki
3 szklanki wrzącej wody

KREM ŚMIETANOWY:
500 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
3 płaskie łyżki cukru pudru
cukier waniliowy

BEZA:
3 białka
130 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
40-50 g płatków migdałów

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Malinowa chmura

  • 1. CIASTO:
    Z podanych składników zagniatamy ciasto aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 60 minut.
    Blachę o wymiarach 25/35 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 180*C przez ok. 15 minut (ciasto musi się zezłocić).
  • 2. GALARETKA Z MALINAMI:
    3 malinowe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy, dodajemy maliny. Odkładamy do lodówki, aby zgęstniała, ale nie za bardzo, bo będziemy mieli problem z jej wyłożeniem na ciasto. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  • 3. KREM ŚMIETANOWY:
    Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy, aż powstanie gęsta masa. Nie miksujemy zbyt długo, gdyż masa się zwarzy. Masę przekładamy na galaretkę.
  • 4. BEZA:
    Białka ubijamy do momentu uzyskania sztywnej piany. Następnie, łyżka po łyżce, cały czas miksując, dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym i miksujemy do momentu, aż dodany cukier się rozpuści. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Chwilkę całość miksujemy do połączenia składników.
    Formę o wymiarach 25/35 cm. odwracamy dnem do góry i na to dno kładziemy papier do pieczenia. Wykładamy masę na kształt dna formy, posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 110*C z termoobiegiem. Pieczemy ok. 1 godz. 20-30 minut (w razie potrzeby przedłużamy lub skracamy czas).Beza musi być chrupiąca, wypieczona, lekko popękana. Studzimy i wykładamy na krem śmietanowy. Chłodzimy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bezaMalinyciasto z owocamiciasto z malinamiciasto z bezą i malinami
 

Komentarze

Podobne przepisy

Malinowe lustro

Dodane przez: akrobatka22

Malinowe lustro

Przepis na malinowe lustro podpatrzyłam...

Kostka

Dodane przez: JulkaTomeczek

Kostka malinowa

Pyszne ciasto, które idealnie...

Sernik malinowy z sosem

Dodane przez: mysza75

Sernik malinowy z sosem

Sernik potrójnie malinowy. Jedna...

p

Dodane przez: KuchniaPoli

Ciasto malinowa chmurka

Spód kruchego ciasta zalany jest...

malinowa stefanka

Dodane przez: kasiunia860

MALINOWA STEFANKA

Trafione połączenie masy kakaowej...

Malinowa kremówka

Dodane przez: juchab

Kremówka malinowa

Mocno malinowe ciasto bez pieczenia.