Czekoladowa chmura

4.5 (174 ocen)

  • 40 min

Mocno czekoladowe, lecz bez grama mąki, przez co rozpływa się w ustach jak najlepszy mus czekoladowy. I ta chmurka z mascarpone i bitej śmietany... Mmm, musicie wypróbować! Po więcej zapraszam na chceupiec.blogspot.com :)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    250 g gorzkiej czekolady
    125 g masła
    7 jajek : 2 całe i 5 żółtkami oddzielonymi od białek
    (ja miałam mniejsze jajka, jeśli ktoś użyje większych wystarczy 6)
    175 g cukru
    Składniki na masę śmietanową:
    250 serka mascarpone
    500 ml śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowa chmura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali wraz z masłem. Lekko przestudzić. Żółtka i dwa całe jajka ubić z 75 g cukru na jasną, puszystą masę. Łyżkami dodawać czekoladę. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka z resztą cukru. Dodać do masy czekoladowo - jajecznej i ostrożnie wymieszać. Wlać do wyłożonej folią tortownicy (24cm, może być mniejsza). Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut. Ciasto stygnąc, zapadnie się, ale tak ma być!
  • 2. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, dalej miksując. Wymieszać z serkiem mascarpone, można łyżką lub dalej używając miksera. Nałożyć na górę wystudzonego ciasta. Posypać kakao. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować