Czekoladki z marcepanem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Słodka niespodzianka dla domowników, Gości, lub wspaniały prezent dla kogoś wyjątkowego!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - czekoladowe groszki (lub pokruszona drobno czekolada): 100 gramów
    - masa marcepanowa: 100 gramów
    - posypka do dekoracji: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Czekoladki

Czekoladki z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladki marcepanowe w pudełku 1. Do wykonania tego przepisu kolejny raz potrzebne są silikonowe foremki – tym razem malutkie, dedykowane do czekoladek bądź kostek lodu. Koniecznie silikonowe – inaczej wyjęcie czekolady będzie praktycznie niemożliwe.
    1. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, bądź w mikrofalówce uważając, aby jej nie przegrzać.
    2. Pędzelkiem rozprowadzamy czekoladę wewnątrz silikonowych foremek.
    3. Wstawiamy foremki do lodówki na około 15 minut, aż pierwsza warstwa czekolady stężeje.
    4. Wyjmujemy foremki i powtarzamy kroki 2 i 3 – jeśli to konieczne ponownie podgrzewamy czekoladę.
    5. Po nałożeniu dwóch warstw czekolady /lepiej, żeby były grubsze, niż miałyby pojawić się dziury/ i schłodzeniu ich pora na nakładanie marcepanu. Wciskamy kulki wielkości orzecha laskowego i wypełniamy foremki prawie do pełna.
    6. Roztapiamy resztę czekolady, zalewamy nią foremki do pełna i dekorujemy wedle uznania.
    7. Chłodzimy w lodówce do stężenia wierzchniej warstwy czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować