Domowe czekoladki a'la Bounty z Malibu

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dobry pomysł, żeby zaskoczyć gości na imprezie :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - czekolada gorzka: 240 gramów
    - wiórki kokosowe: 0.5 szklanki
    - malibu: 60 mililitrów
    - śmietanka 30%: 30 mililitrów
    - cukier puder: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Czekoladki

Domowe czekoladki a'la bounty z malibu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy nadzienie. Do wiórków wlewamy Malibu i dodajemy cukier puder. Mieszamy, a następnie dolewamy po odrobinie śmietanki - tyle, żeby wiórki były dobrze nasączone, ale żeby całość nie była rzadka.
  • 2. W niedużym garnku gotujemy wodę (odrobinę - wystarczy ok. 1 - 2 cm od dna). Miseczkę układamy na garnku tak, żeby nie dotykała dnem wody. Powinna być większa od garnka, żeby para wodna nie wydostawała się z niego - dzięki temu para nie będzie dostawała się do czekolady.
  • 3. Do miseczki wrzucamy 200 g czekolady i powoli rozpuszczamy. Ja prawie od razu wyłączyłam gaz i włączałam go od czasu do czasu tylko na krótką chwilę, żeby woda znowu się podgrzała. Czekolada powinna rozpuszczać się powoli. Kiedy całość prawie całkiem się rozpuści dodajemy resztę czekolady.
  • 4. Czekoladę należy podgrzać do 45 - 48 stopni. Nie mam termometru, więc temperatury sprawdzałam "na oko" i czekoladki wyszły wyśmienite i chrupiące. Ważne, żeby czekolady nie przegrzać. Studzimy ją do 21 stopni, a następnie podgrzewamy do ok. 31 stopni).
  • 5. Silikonowe foremki do czekoladek smarujemy dokładnie pędzelkiem, odstawiamy na ok. 10 minut do lodówki i smarujemy jeszcze raz (warstwa czekolady powinna być na tyle gruba, żeby czekoladki nie łamały się przy ich wyciąganiu). Następnie wypełniamy nadzieniem i na wierzch nakładamy warstwę czekolady. Jeśli w czasie smarowania czekolada w miseczce zgęstnieje podgrzewamy ją odrobinę.
  • 6. Wstawiamy czekoladki do lodówki. Będą gotowe po ok. 1,5 godz. Jeżeli czekoladki mają jeść dzieci można zastąpić Malibu większą ilością śmietanki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Walentynki Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować