Czebureki z warzywami

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Czebureki w wersji warzywnej - z papryką, pomidorami, cukinią i serem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (na 24 sztuki):
    Ciasto:
    4 szklanki mąki
    320ml wody
    1 jajo
    2 łyżki masła
    0,5 łyżeczki soli
    2 łyżki spirytusu lub wódki

    Nadzienie:
    1 czerwona papryka
    1 nieduża cukinia
    1 mięsisty pomidor
    2 ząbki czosnku
    2 szalotki
    4 łyżki serka wiejskiego
    50g żółtego zera
    pęczek pietruszki
    sól, pieprz do smaku

Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czebureki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wodę posolić, zagotować z masłem, wsypać pół szklanki mąki i wymieszać, żeby nie było grudek. Lekko ostudzić. Dodać jajo, spirytus i dosypując pozostałą mąkę, wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, włożyć do lodówki na minimum godzinę.

    Paprykę i cukinię pokroić w cienkie krótkie paski, pomidor sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, szalotkę w piórka, czosnek i pietruszkę posiekać. Warzywa doprawić do smaku, dodać serek wiejski i starty żółty ser, wymieszać.

    Z ciasta zrobić wałek, pokroić na 24 kawałki (wielkości piłeczki do tenisa stołowego), z każdego kawałka ciasta rozwałkować koło o grubości ok. 1-2mm. Na połowę każdego koła wyłożyć nadzienie płaska warstwą, dokładnie zlepić brzegi dociskając widelcem.

    W szerokim garnku lub na patelni rozgrzać wlać olej (2-3cm), wkładać czebureki, smażyć z obu stron na złoto. Po usmażeniu na chwilę położyć na ręczniku papierowym. Podawać z czosnkowym sosem, ketchupem. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować