Czeburek z farszem mięsnym z dodatkiem kapusty włoskiej, cebuli, marchewki, czosnku oraz suszonych grzybów

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Czeburek to popularne danie kuchni kaukaskiej. W mojej kuchni gości ostatnio bardzo często. Tym razem przygotowałam go z farszem mięsnym z dodatkiem kapusty włoskiej, cebuli, marchewki, czosnku oraz suszonych grzybów.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    1 kg mąki krupczatki
    200 g masła
    łyżeczka soli
    łyżka octu owocowego np. jabłkowy
    2 żółtka
    2 łyżki kwaśnej wiejskiej śmietany
    400 - 500 ml gorącej wody

    nadzienie:
    1 kg mięsa mielonego, u mnie sarnina
    pół główki czosnku
    3-4 suszone prawdziwki
    1/4 kapusty włoskiej
    marchewka
    2 cebule
    natka pietruszki
    150 g masła
    sól morska
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny
    sos worcestershire
    płatki chili

    2 litry smalcu gęsiego do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czeburek z farszem mięsnym z dodatkiem kapusty włoskiej, cebuli, marchewki, czosnku oraz suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Ciasto:
    Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy sól, pokrojone w kawałki masła, śmietanę i ocet. Stopniowo dolewamy gorącą wodę i zarabiamy drewnianą łyżką ciasto. Po roztopieniu się masła dodajemy żółtka. Następnie ciasto wyrabiamy rękami do momentu uzyskania gładkiej i elastyczne konsystencji.
  • ciasto 2. Wyrobione ciasto, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 30 minut.
  • farsz 3. Farsz:
    Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w zapałkę, kapustę szatkujemy, a cebulę drobno siekamy.
  • warzywa 4. Warzywa podduszamy na maśle. Lekko solimy i doprawiamy pieprzem ziołowym.
  • farsz 5. Do mięsa dodajemy warzywa, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i rozkruszone suszone prawdziwki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym, sosem worcestershire i płatkami chili.
  • przygotowanie 6. Ciasto dzielimy na porcje po 80 g. Każdą porcję cieniutko wałkujemy. Za pomocą talerzyka o średnicy 20-22 cm wycinamy koła.

    Na każdą porcję ciasta wykładamy czubatą łyżkę farszu.
    Farsz cienko rozsmarowujemy na połowie koła pamiętając, aby zostawić 1 cm brzeg.
  • przygotowanie 7. Ciasto składamy na pół. Dokładnie zlepiamy brzeg palcami. Dodatkowo brzeg dociskamy widelcem.
    Nadmiar ciasta z brzegu odkrawamy przy pomocy radełka.
  • smażenie 8. Czebureki smażymy na rozgrzanym głębokim smalcu z obu stron na złoty kolor.
    Usmażone czebureki wyławiamy za pomocą szczypców kuchennych. Odsączamy na papierowych ręcznikach.

Porady

Czebureki podobnie jak nasze pierogi możemy nadziewać dowolnym wytrawnym farszem. Tradycyjne czebureki robione są z ciasta pierogowego i podawane na gorąco. Jednak ja proponuję do ciasta dodać trochę octu i kwaśnej śmietany, które spowodują, że ciasto podczas smażenia stanie się bardzo chrupiące. Smakiem i fakturą przypomina ciasto francuskie. Przez co czebureki smakują zarówno na gorąco jak i po ostudzeniu. Czebureki proponuję smażyć na gęsim smalcu, który oprócz walorów smakowych i zdrowotnych ma wysoką temperaturę dymienia. Przepis na smalec gęsi: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowa-kiszona-kapustaz

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować