Czeburek to popularne danie kuchni kaukaskiej. W mojej kuchni gości ostatnio bardzo często. Tym razem przygotowałam go z farszem mięsnym z dodatkiem kapusty włoskiej, cebuli, marchewki, czosnku oraz suszonych grzybów.
0 (0 ocen)
Porady
Czebureki podobnie jak nasze pierogi możemy nadziewać dowolnym wytrawnym farszem. Tradycyjne czebureki robione są z ciasta pierogowego i podawane na gorąco. Jednak ja proponuję do ciasta dodać trochę octu i kwaśnej śmietany, które spowodują, że ciasto podczas smażenia stanie się bardzo chrupiące. Smakiem i fakturą przypomina ciasto francuskie. Przez co czebureki smakują zarówno na gorąco jak i po ostudzeniu. Czebureki proponuję smażyć na gęsim smalcu, który oprócz walorów smakowych i zdrowotnych ma wysoką temperaturę dymienia. Przepis na smalec gęsi: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowa-kiszona-kapustaz
Komentarze