Czarne porzeczki w cukrze na przeziębienie

3.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polecam przepis na czarne porzeczki w cukrze na przeziębienie. Zachęcam do przygotowania, banalnie prosta receptura. Porzeczki w taki sposób przygotowane są rewelacyjne na przeziębienie. W moim przypadku sprawdziły się podczas przeziębienia w czasie mojej ciąży. Wystarczy rozpuścić w letniej wodzie, dodać do herbaty. Idealne do deserów typu budyń, kisiel, kaszka. Dużo witaminy C i samo zdrowie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 kg czarnych porzeczek
    cukier kryształ (do każdego słoika daję 3 łyżki cukru)
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Czarne porzeczki w cukrze na przeziębienie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki obrać, umyć i odcedzić na sitku. Przygotować duży garnek lub kociołek. Spód kociołka wyłożyć nakrętkami i na nich ustawić słoiki. Porzeczki wrzucić do słoików tak do 3/4 wysokości. U mnie słoiki o pojemności 250 ml.

    Wsypać cukier i ponownie dopełnić słoiki porzeczkami. Dopasować nakrętki, zamknąć słoiki, ułożyć je w kociołku i wlać wodę do 3/4 wysokości słoików. Gotować 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie słoiki wyłożyć z kociołka, gorące układać do góry nogami, poczekać aż ostygną, gotowe!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować