Śliwki w cukrze

4.38 (227 ocen)

  • 30 min

Świetne do ciast, zawsze pod ręką. Najczęściej używam ich jako dodatek do szarlotki mamy.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 kg śliwek węgierek ładnie odchodzących od pestek (wychodzi 5 słoików ok 700 ml)
    6-8 łyżek cukru na każdy słoik
Wystaw ocenę:

4.38 (227 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Śliwki w cukrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śliwki w cukrze 1. Śliwki myjemy i usuwamy ogonki oraz pestki. Słoiki z nakrętkami również myjemy. W każdym słoiku układamy śliwki warstwami, przesypując je cukrem.
  • Śliwki w cukrze 2. Mniej więcej co drugą warstwę lekko dociskamy, aby pozbyć się powietrza przebywającego między śliwkami.
  • Śliwki w cukrze 3. Śliwki układamy do samego brzegu słoika, tak aby zakręcając go trzeba było je lekko docisnąć.
  • Śliwki w cukrze 4. Tak przygotowane, zakręcone słoiki wstawiamy do garnka, nalewamy wodę do 3/4 wysokości słoików i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Czas liczymy od zagotowania się wody.
  • 5. Po 30 minutach słoiki wyjmujemy, stawiamy do góry dnem i studzimy. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować