Cytrynowo-czosnkowy łosoś z migdałami i sosem chrzanowym

0 (0 ocen)

Oj tak, tak wiem zrobiłabym jakąś inną rybę. I zrobię, cierpliwości.

Składniki:

  • - płat z łososia pokrojony w paski
    - liście szpinaku
    - ziemniaki
    - 4 ząbki czosnku zmiażdżone
    - 2 ząbki czosnku całe
    - 2 cytryny
    - 1 łyżka rozmarynu
    - 1 łyżka tymianku
    - sporo oliwy z oliwek, polecam Bertolli ze względu na ziołowy aromat
    - opakowanie płatków migdałowych
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Cytrynowo-czosnkowy łosoś z migdałami i sosem chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SOS CHRZANOWY: słoiczek białego chrzanu, 1 łyżka majonezu, 4 krople cytryny, 2 łyżki cukru.

    Łososia myje i osuszam. Nacieram solą oraz oliwą z oliwek wymieszaną z czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem. Układam w formie do pieczenia tart, którą również nasmarowałam oliwą. Cytrynę kroję w plasterki i umieszczam na łososiu, głębiej wkładam całe ząbki czosnku. Jeżeli macie taką możliwość to najlepiej żeby łosoś tak przygotowany poleżał przez parę godzin. Tak przygotowaną rybę piekę przez około 30 minut w 180 stopniach. Na patelnię wrzucam płatki migdałów, uważam żeby ich nie przypalić a jedynie lekko zarumienić. Posypuje nimi wierzch łososia. Do tej ryby oprócz sosu bazyliowego, idealny jest sos chrzanowy. Jeżeli macie gotowy chrzan, to wystarczy wymieszać go z 1 łyżką majonezu, cukru i kilku kropel cytryny.
    Podaję z ziemniakami opiekanymi z rozmarynem na liściach szpinaku. Genialne połączenie z sosem chrzanowym!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować