Łosoś cytrynowo - koperkowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Najprostszy przepis na pieczonego łososia przyprawionego cytryną i koperkiem z odrobiną masła.

Składniki:

  • 500 - 600 g filetu z łososia
    sól
    pieprz cytrynowy
    4 łyżeczki soku z cytryny
    1-2 łyżeczki masła
    1 łyżka posiekanego koperku
    tłuszcz do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś cytrynowo - koperkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z łososia myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Skrapiamy połową soku z cytryny, oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  • 2. Po wyjęciu z lodówki łososia skrapiamy pozostałym sokiem cytrynowym i przekładamy do formy wysmarowanej niewielką ilością tłuszczu. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg).
  • 3. Pieczemy 25 minut, wyjmujemy z piekarnika, na każdej porcji kładziemy kawałeczki masła i posypujemy obficie koperkiem. Wstawiamy jeszcze do piekarnika na 3-4 minuty.
  • 4. Podajemy na liściach sałaty z plasterkiem cytryny i z dodatkiem surówki lub sałatki albo gotowanych warzyw (według uznania).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Łosoś pieczony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować