Cytrynówka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zupa jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Może być wstępem do obiadu albo samodzielnym daniem. Mam nadzieję, że synek też ją polubi.

Składniki:

  • ● 1,5 l bulionu drobiowego
    ● 5 dag ryżu długoziarnistego (2,5 łyżki)
    ● 4 jajka
    ● sok z cytryny
    ● sól
    ● biały pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Sok

Cytrynówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion zagotowujemy. Ryż
    płuczemy pod bieżącą wodą,
    osączamy i wsypujemy do bulionu.
    Mieszamy. Następnie
    gotujemy 15-20 minut na małym
    ogniu pod przykryciem.
  • 2. Jajka wbijamy do miseczki,
    lekko ubijamy na pianę, stopniowo
    dolewając soku z cytryny.
    Odlewamy szklankę wrzącego
    bulionu, powoli wlewamy do masy jajecznej, mieszając, aby
    płyn się nie zwarzył.
  • Cytrynówka 3. Garnek z bulionem zdejmujemy
    z ognia, a następnie, ciągle
    mieszając, wlewamy masę
    jajeczną. Zupę podgrzewamy,
    ale nie zagotowujemy. Doprawiamy
    do smaku solą i białym
    pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bulion drobiowy Sok z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować