Cytrynówka

4.5 (196 ocen)

Pyszna nalewka z cytryn na wódce

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    7 dużych cytryn (sok+skórka)
    0,5 litra wódki
    szklanka cukru
    3 czubate łyżki miodu
    1,5 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Cytrynówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny dokładnie wyszorować i zamoczyć we wrzątku na 5 minut. Każdą osuszyć i cienko obrać ze skórki za pomocą obieraczki do ziemniaków. Skórka musi być cienko obrana, bez białych błonek. Inaczej nalewka będzie gorzka.
    Wycisnąć sok ze wszystkich cytryn.
    Wodę zagotować. Skórki z cytryny przesypać cukrem, zalać wrzątkiem. Zamieszać i ostudzić, a następnie dodać miód. Odstawić na ok. 4 godziny. Połączyć z sokiem z cytryn.
    Następnie przelać przez sitko cały syrop i dodać wódkę. Dokładnie zamieszać. Przelać całość do dużego słoja, przykryć i trzymać tak przez dobę. Następnego dnia rozlać do butelek i wstawić do lodówki na dobę, żeby wszystko "przegryzło się".
    Tak przygotowana cytrynówka jest gotowa do wypicia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować