CYTRYNÓWKA

4.5 (149 ocen)

  • 49 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Nalewka cytrynowa na miodzie mimo, że jest mocnym alkoholem, to tego nie czuć. Moc spirytusu ukryta jest pod subtelnym smakiem cytrynowo-miodowym.

  • 49 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 cytryn
    500 g miodu wielokwiatowego
    1 łyżka cukru
    1 l spirytusu
    1 l wody
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki Cytrynówka

Cytrynówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny myjemy w ciepłej wodzie, przekrawamy na pół, wrzucamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 48 godz.
  • 2. Po tym czasie, wyciągamy cytryny ze spirytusu i wyciskamy z nich sok. Wyciśnięty sok wlewamy do spirytusu.
  • 3. Zagotowujemy litr wody i studzimy ją do temp. nie większej niż 60 stopni. W wodzie rozpuszczamy cukier oraz miód i mieszamy ze spirytusem. Na końcu przelewamy przez sitko i rozlewamy do butelek. Najlepsza jest schłodzona, po 2-3 tyg.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Cytryna Miód Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować