Takie ciasteczka są niewielkie, w sam raz na dwa kęsy więc na przyjęcia nadają się doskonale. W smaku są bardzo orzeźwiające i lekkie.
60 min
Składniki:
na około 25 sztuk:
na ciasto:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
1/2 kostki masła
4 jajka
na krem budyniowy:
500 ml mleka
25 g mąki ziemniaczanej
25 g mąki pszennej
25 g mąki kukurydzianej
2 żółtka
3 łyżki cukru
100 g masła
na krem cytrynowy (lemon curd):
2 jajka
2 żółtka
łyżka masła
150 g cukru
sok i skórka otarta z 2 dużych cytryn
na polewę:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wrzątku
żółte wiórki kokosowe
Ciastka cytrynowe gałganki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Masło i wodę zagotować. Wsypać mąkę i miksować na małym ogniu przez kilka minut aż masa będzie żółta i jednolita. Wystudzić. Następnie wbić jajka i zmiksować na gładko. Przełożyć ciasto do szprycy i wyciskać na papier do pieczenia niewielkie kulki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i suszyć jeszcze około kwadransa. Wystudzić na kratce.
2.Krem budyniowy: Mąki, żółtka i cukier wymieszać z połową mleka, zagotować na pozostałym mleku aż zgęstnieje i wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem.
3.Krem cytrynowy: Jajka, żółtka i cukier wymieszać w rondelku o grubym dnie i ustawić na małym ogniu, dodać sok i skórkę z cytryny oraz masło. Gotować powoli cały czas mieszając aż zgęstnieje jak budyń. Wystudzić.
4.Do szprycy z końcówką do nadziewania nałożyć krem budyniowy i nadziać ptysie do połowy. Następnie do pełna nadziać kremem cytrynowym. Ułożyć ciastka na kratce.
5.Masło, kakao i cukier puder podgrzać aż masło się stopi. Dolać wrzątek i mieszać aż polewa zgęstnieje. Polać ciastka i posypać żółtym kokosem.
Komentarze