Cytrynowa tarta z bezą- Lemon tart with meringue

  • wyświetlono: 774 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

elikatna jak chmurka tarta na spokojny i miły weekend, może zadowolić najbardziej wybrednych. Przeplata się w niej aromat i kwaśność cytryny z delikatną jak chmurka bezą. Kto raz spróbuje tego ciasta zakocha się w nim

Ava Valk
  • 60min

Składniki

Składniki na ciasto:
200 g mąki (niepełna szklanka)
3 płaskie łyżki cukru
100 g masła
1 żółtko
szczypta soli
Składniki na cytrynowy krem:
2 cytryny (sok i skórka)
sok z 2 mandarynek
3 łyżki cukru
130 ml wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła
3 żółtka
1 jajko
Składniki na bezę:
4 białka
200 g cukru (niepełna szklanka)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Cytrynowa tarta z bezą- Lemon tart with meringue

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/1. Jak zrobić ciasto?

    - wsyp do miski suche składniki i posiekaj je z masłem
    - dodaj żółtko i wyrabiaj aż utworzy się jednolite ciasto ( ja wyrabiam wszystko robotem i kiedy powstaną grudki formuję jednolitą kulę)
    - zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na przynajmniej 30 min.
    - wysmaruj masłem formę do tarty i wysyp ją bułką tartą
    - rozwałkuj ciasto, włóż do formy, wyrównaj brzegi, zrób widelcem kilka dziurek i podpiecz ciasto około 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

    Jak zrobić krem?

    - wyszoruj i sparz wrzątkiem cytryny
    - zetrzyj z cytryn skórkę i wyciśnij sok
    - wlej sok z cytry i z mandarynek do garnka, dodaj cukier i podgrzewaj
    - wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą, dodaj do gotującego się soku skórkę z pomarańczy i wlej mąkę ziemniaczaną z wodą, mieszaj energicznie aż wszystko zgęstnieje
    - dodaj masło, wymieszaj
    - dodawaj żółtka i jako ciągle energicznie mieszaj
    - masa powinna być gęsta i błyszcząca, jeśli nie to ją trochę podgrzej
    - wylej masę na podpieczone ciasto, nakryj folią

    Jak zrobić bezę?
    - dodaj sól do białek i ubij sztywną pianę
    - dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie lśniąca i szklista (około 10 min.)
    - wyłóż bezę na krem cytrynowy
    - włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 20-25 min.
    - Ciasto można podawać na ciepło lub na zimno

Porady

Moja rada:

- ciasto możesz rozwałkować najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii lub też wylepić bezpośrednio formę

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebezaciastatartySmaki z dzieciństwa z nutką współczesności

Komentarze

Podobne przepisy

Tarta cytrynowa z bezą

Dodane przez: Kuchnia w opałach

Tarta cytrynowa z bezą

Pyszny francuski deser

Składniki na ciasto:
250g mąki 
100g masła
70g cukru
2 żółtka

Dodane przez: cukierek_toffi

Francuska tarta cytrynowa z bezą lub truskawkami

Przepisu nauczyłam się podczas...

Tarta cytrynowa z bezą na wafelkowym spodzie

Dodane przez: Martyna1991

Tarta cytrynowa z bezą na wafelkowym spodzie

Delikatny rozpływający się w ustach...

Tarta cytrynowa z mleczkiem skondensowanym i bezą

Dodane przez: Di bloguje

Tarta cytrynowa z mleczkiem skondensowanym...

Ciasto jest przepyszne i proste...

Tarta cytrynowa pod bezą

Dodane przez: Cukiereczek

Tarta cytrynowa pod bezą

Tarta to wypiek popularny w kuchni...

image-29qcbnm

Dodane przez: mamajagody_2010

Porzeczkowa tarta z bezą

Sezon na porzeczki rozpoczęty,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE