Bardzo krucha szarlotka o cytrynowym smaku i zapachu. Trochę pracochłonna ale smakuje obłędnie. No i oczywiście szybko znika z talerza.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
Tortownica o średnicy 24 cm
Ciasto:
2 szklanki mąki + do podsypania
3 żółtka
½ kostki margaryny Kasi
1/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 duża łyżka gęstej śmietany 18%
Masa jabłkowa:
1 l smażonych jabłek
2 galaretki cytrynowe
1/3 łyżeczki cynamonu
Skórka starta z 1 cytryny
Beza:
3 białka
1/3 szklanki cukru pudru
1 budyń śmietankowy bez cukru
Szczypta soli
Lukier:
¾ szklanki cukru pudru
Sok z cytryny
Tłuszcz do formy
2 łyżki bułki tartej
Cytrynowa szarlotka z bezą i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, cukier i schłodzony tłuszcz. Posiekać nożem składniki, następnie szybko zagnieść ciasto, włożyć w folię i chłodzić około 3 godzin.
Jabłka wymieszać z galaretkami i skórką z cytryny, podgrzać aż galaretki się rozpuszczą, dodać cynamon, wymieszać, schłodzić.
Białka schłodzić, posolić, ubić na sztywno. W czasie ubijania dodawać porcjami cukier puder i budyń.
Formę natłuścić. 2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć dno tortownicy i boki, nakłóć widelcem, wysypać bułkę tartą na dno. Następnie wyłożyć schłodzone jabłka, bezę. Pozostałe ciasto rozwałkować na cienki placek, pociąć radełkiem na paski. Ułożyć gęsto kratkę na bezie. Piec w temp. 180 stopni 50 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Utrzeć lukier, polać wierzch ciasta, ponownie schłodzić.
Komentarze