Bardzo cytrynowa babka

5 (197 ocen)

Wilgotna, pyszna i najbardziej cytrynowa babka jaką jadłam

Składniki:

  • Babka:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki soku z cytryny
    otarta skórka z cytryny

    Lukier:
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 3-4 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Bardzo cytrynowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. W misce mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać olej, skórkę i sok z cytryny, żółtka ubite z cukrem. Dokładnie wymieszać. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę, dodać ją do wymieszanych wcześniej składników delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do nie natłuszczonej! formy z kominem o średnicy 25 cm. Piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wystudzoną babkę wyjąć delikatnie z formy i polać lukrem (cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować