Babka bardzo cytrynowa

5 (171 ocen)

  • 60 min

Robię ją praktycznie co weekend. Zawsze się udaję, jest puszysta, lekko wilgotna i baardzo cytynowa. Co najważniesze nie wysycha !Idealna jako dodatek do popołudniowej herbatki ze znajomymi.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    180 g rozpuszczonego masła
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sok z jednej dużej cytryny
    skórka z jednej dużej cytryny
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka bardzo cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddziel od białek, utrzyj je z cukrem.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej i pomału dodawaj do masy.
  • 2. Ostudzone masło wlej delikatnie do ciasta i wymieszaj bardzo delikatnie z ubitymi na sztywno białkami.
    Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij z niej sok, dodaj do masy.
  • 3. Tak przygotowane ciasto wlej do tradycyjnej, małej keksówki i piecz przez ok.40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Po lukrowaniu 4. Całość warto polać lukrem, przygotowanym z 100 g cukru pudry i łyżki wrzącej wody.

Porady

Nie polecam dodawać sztucznych aromatów cytrynowych, ponieważ niszczą cały smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować