Cynamonowy sernik z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie lecz krótko zagniatamy. Możemy sobie pomóc elektrycznym malakserem. Następnie owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wylepiamy nim tortownicę o średnicy 27 cm wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą (ja na spód położyłam papier do pieczenia).
2.Masa serowa: Masło miksujemy z cukrami. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie razem miksujemy. Nie ubijamy osobno białek! Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej ciastem.
3.Jabłka: Jabłka obieramy, kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i nacinamy wzdłuż prawie do końca. Tak przygotowane jabłka układamy na masie serowej i lekko w nią wciskamy. Na koniec posypujemy płatkami migdałów. Sernik opieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 1 godzinę 30 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Polecam kroić dopiero następnego dnia. Smacznego :)
Porady
Dobrze aby jabłka były kwaskowate, twardawe i niezbyt soczyste, aby nie rozpadły się podczas pieczenia.
Komentarze