Maślana tarta z serem wiśniami i bezą

4.49 (179 ocen)

Słodycz sera i bezy idealnie komponuje się z kwaśnymi wiśniami.

Składniki:

  • Ciasto:

    250g mąki pszennej + do podsypania
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    200g masła
    2 żółtka
    50g cukru pudru
    Skórka otarta z cytryny

    Ser:

    250g twarogu półtłustego
    1/4 szklanki cukru
    60g masła stopionego
    1 jajko
    20g proszku budyniowego śmietankowego

    Beza:

    2 białka schłodzone
    Szczypta soli
    110g cukru pudru

    + wiśnie mrożone
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Serniki Tarty Desery Beza

Maślana tarta z serem wiśniami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam na stolnicę, dodaję pokrojone w kostkę masło, żółtka, skórkę i cukier puder.

    Wszystko siekam nożem i zagniatam, jeśli ciasto bardzo się klei to dosypuję trochę mąki.

    Ciastem wykładam formę ( moja miała chyba 24cm średnicy )

    Ciasto nakłuwam i wkładam formę z ciastem do lodówki na czas przygotowania sera.

    Ser mielę w blenderze, miksuję z jajkiem, cukrem, masłem i budyniem.

    Wylewam go na ciasto, na wierzchu układam wiśnie.

    Piekarnik rozgrzewam do 190' piekę tartę z serem około 30 minut.

    W międzyczasie ubijam białka z solą na sztywno, dosypuję cukier puder i miksuję jeszcze chwilę.

    Pianę z białek rozprowadzam na upieczonej tarcie i piekę całość jeszcze około 5-8 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować