Cynamonowe placuszki z otrębami i malinami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeszcze w moim ogrodzie na krzaczkach czerwienią się maliny. Szkoda byłoby ich nie wykorzystać do pysznego deseru. Znów przygotowałam placuszki, ale tym razem z otrębami i aromatycznym cynamonem. Dzięki otrębom placuszki są sycące, a cynamon tak wspaniale pachnie, że nie można się doczekać kiedy będą gotowe. Placuszki są lekko kwaśne, więc można je oprószyć cukrem pudrem. Zapraszam :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
    4 łyżki otrębów pszennych
    1 szklanka mąki tortowej
    pół szklanki mleka

    Dodatkowo:
    1 szklanka świeżych malin
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki

Cynamonowe placuszki z otrębami i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Następnie dodajemy umyte i dokładnie osuszone maliny i delikatnie mieszamy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy.
  • 3. Placuszki można oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 12 sztuk placuszków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Otręby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować