Racuszki z jabłkiem i otrębami

4.48 (196 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Masz ochotę na coś słodkiego, ale bez wyrzutów sumienia? Polecam!

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Maślanka, kefir lub jogurt
    jajko
    cukier
    otręby owsiane
    mąka pszenna
    jabłko
    proszek do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki

Racuszki z jabłkiem i otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 szklanka maślanki, jogurtu lub kefiru
    1 jajko
    1 łyżka cukru (ksylitol, stewia)
    pół szkl. otrąb
    pół szkl. mąki
    duże jabłko
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy (diabetycy nie dodają)
    szczypta soli

Porady

Zamiast jabłka można użyć banana, a mąkę pszenną zamienić na pełnoziarnistą. Utrzyj jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj maślankę (kefir, jogurt) wymieszaj. Mąkę, proszek do pieczenia i otręby wymieszaj z pozostałymi składnikami. Na koniec dodaj pokrojone jabłko lub starte na grubych oczkach tarki. Placki smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować