Ciasteczkami można w piękny sposób przyozdobić choinkę lub świąteczny stroik. Pięknie pachną i pysznie smakują. Możemy także dopasować kolor lukru i wstążki do ogólnego wystroju domu, czy stołu.
Składniki:
Składniki:
• 1,5 szklanki mąki,
• 1,5 łyżki cukru pudru,
• 80 g masła,
• 1 jajko,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1 łyżka miodu,
• 1 łyżeczka cynamonu,
• Czerwony lukier kupny lub własnej roboty
Cynamonowe bombki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy kopczyk. Dodajemy pozostałe składniki ciasta: cukier, cynamon, proszek do pieczenia, jajko, masło i miód.
2.Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.
3.Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wykrawamy koła (dowolnej wielkości). U mnie średnica nieco większa niż szklanki. W każdym kole dodatkowo robimy mały otwór, który będzie służył do przewleczenia wstążki.
4.Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 180˚C. Upieczone studzimy, a następnie dowolnie dekorujemy lukrem.
5.Lukier otrzymałam ucierając białko. Do białka dodałam około 5 łyżek cukru pudru, ale wszystko zależy od wielkości białka. Na koniec dodałam szczyptę czerwonego barwnika.
Lukier przekładamy do worka cukierniczego i zdobimy bombki:). Gdy zastygnie przewlekamy każdą bombkę kokardką.
Komentarze