Cynamonowe bombki

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasteczkami można w piękny sposób przyozdobić choinkę lub świąteczny stroik. Pięknie pachną i pysznie smakują. Możemy także dopasować kolor lukru i wstążki do ogólnego wystroju domu, czy stołu.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1,5 szklanki mąki,
    • 1,5 łyżki cukru pudru,
    • 80 g masła,
    • 1 jajko,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 łyżka miodu,
    • 1 łyżeczka cynamonu,
    • Czerwony lukier kupny lub własnej roboty
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Cynamonowe bombki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy kopczyk. Dodajemy pozostałe składniki ciasta: cukier, cynamon, proszek do pieczenia, jajko, masło i miód.
  • Gotowe ciasto 2. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.
  • wycinanie ciastek 3. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wykrawamy koła (dowolnej wielkości). U mnie średnica nieco większa niż szklanki. W każdym kole dodatkowo robimy mały otwór, który będzie służył do przewleczenia wstążki.
  • przed pieczeniem 4. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 180˚C. Upieczone studzimy, a następnie dowolnie dekorujemy lukrem.
  • Gotowy lukier 5. Lukier otrzymałam ucierając białko. Do białka dodałam około 5 łyżek cukru pudru, ale wszystko zależy od wielkości białka. Na koniec dodałam szczyptę czerwonego barwnika.
    Lukier przekładamy do worka cukierniczego i zdobimy bombki:). Gdy zastygnie przewlekamy każdą bombkę kokardką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować